Vševědoucí mravenečník – to je Aardvark!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/www/14998/radimersky_cz/lukas/wp-content/plugins/really-simple-facebook-twitter-share-buttons/really-simple-facebook-twitter-share-buttons.php on line 528

Warning: Use of undefined constant user_level - assumed 'user_level' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/www/14998/radimersky_cz/lukas/wp-content/plugins/ultimate-google-analytics/ultimate_ga.php on line 524

Jistě se vám někdy stalo, že jste potřebovali cosi zjistit, ale po ruce nebyl nikdo, kdo by poradil. Následným nejjednodušším řešením je nyní jistě pro mnohé z nás strýček Google. Ten sice vždy rád ochotně pomůže, podmínkou však je správně formulovat otázku, tedy tak aby jí rozuměl stroj. To se ale ne vždy podaří, a přestože „na Netu je všechno“ tak někdy může být přeci jen lepší dozvědět se odpověď na naši lidskou otázku od lidské bytosti. A zde přicházíme k oblíbenému jadérku věci:)

Existuje totiž služba, která nám toto umožní. Jmenuje se Aardvark, tedy česky Mravenečník. Aardvark je komunitní služba sdílející hromadné vědomí a zkušenosti. Stačí na stránkách vark.com zadat otázku (je potřeba užívat anglický jazyk) a dříve či později vám na ni někdo určitě smysluplně odpoví. Jak je to možné? Aardvark je jak už jsem říkal služba, kde se kdokoli smí ptát, ale také kdokoli smí na otázky odpovídat. Tedy pokud má pocit, že zná přínosnou odpověď. Není tedy neobvyklé, aby na otázku položenou Čechem odpovídal člověk třeba z Bangladéše či z Mexika. Svou otázku můžete pro lepší orientaci ostatním členům komunity zařadit do témat, kam si myslíte, že patří.

Výbornou funkcí podle mého názoru je především možnost integrovat si Aardvark do komunikačního programu, jelikož je přístupný přes robotický jabber účet. V praxi to tedy vypadá tak, že otázku pošlete na Aardvark účet ve svém kontakt listu jako byste ji poslali jakémukoli jinému kontaktu. Aardvark se již sám postará o to, aby doputovala právě těm členům komunity, kteří s největší pravděpodobností budou znát odpověď. Rozsah Vašich vědomostí si určíte ve svém Mravenečníkovském účtu.

A jelikož je Aardvark opravdu skvělý nápad tak schválně hádejte, co se nestalo!? Ano, správně, začátkem roku 2010 jej koupil Google:) Tudíž je možné Mravenečníka používat přes svůj Google účet. Přihlásit se do něj lze samozřejmě i Facebook účtem a „nově“ přibyla možnost propojení s Twitterem, kdy se můžete Mravenečníka zeptat prostřednictvím vašeho Twitter účtu jednoduše tak, že jej zmíníte (@vark) v tweetu obsahující otázku s otazníkem. A naopak, pokud někomu na otázku odpovíte, Mravenečník za Vás tweetne a celému světu to oznámí:)